Evitarea cacofoniei

Cacofonia este o greșeală de exprimare pe care toată lumea vrea să o evite, dar mai mereu întinde capcane.

Este un termen compus din două cuvinte de origine greacă: kakos (urât) și phone (sunet). Astfel, cacofonie înseamnă sunet urât, lipsit de armonie.  Cacofonii apar când sunt folosite consoane sau silabe care se repetă. Exemplu: depinde de fiecare, mama m-a trimis, nu știa că cartea e a lui etc.

Cum se evită cacofonia?

În exprimarea orală se face prin reformulare sau printr-o pauză de câteva secunde.

În exprimarea scrisă, care presupune un proces de elaborare a textului, există mai multe modalități. Cea mai eficientă este reformularea prin schimbarea ordinii cuvintelor sau prin folosirea sinonimelor. De asemenea, pot fi introduse unele cuvinte care nu influențează semnificația textului.

O modalitate catastrofală de a evita cacofonia este prezența cuvântului virgulă, în oral sau folosirea efectivă a virgulei în scris, în condițiile în care nu este necesară prezența acestui semn de punctuație. Exemplu: dacă virgulă  cartea (oral) sau dacă, cartea (scris) etc.

 

 

2 comentarii

  1. Adrian

    Cacofonia NU este o greșeală de exprimare. Vă rog să vă verificați din nou sursele, să vedeți dacă există vreun lingvist sau o lucrare de specialitate care afirmă așa ceva. Evitarea cacofoniilor e o obsesie întreținută de școală, din prea marea atenție pe care i-o acordă formei în detrimentul conținutului. Există cacofonii și în limbile altor țări, dar acolo elevilor nu li se țin predici despre ele și lumea nu se chinuie din răsputeri, ca la noi, să le evite. Pe noi școala ne-a dresat să fim maniaci. Iar noi dresăm la rîndul nostru generațiile următoare de români să fie și ei la fel de maniaci. Undeva trebuie să se întrerupă lanțul ăsta.

  2. Eu am crescut in Canada – si asa este, noua ni s-a spus doar ca este un mod de exprimare ce isi are locul in anumite contexte – de exemplu, intr-un eseu, cacofonia nu isi gaseste locul; dar in orice context creativ esti liber s-o folosesti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: