Trimet sau trimit?

Observ că o formă specifică limbii vorbite își face apariția și în scris.

Corect este a trimite (cu i) în toate situațiile în care apare.

Exemple: trimit, trimiți, trimite, trimitem, trimiteți, trimit etc.

Exemplu de enunț: Ți-am trimis un email.

2 comentarii

  1. Cred că forma „trimet” este folosită de multe ori intenționat de către scriitori,dar unii dintre noi o folosesc tot timpul făra a se gândi că verbul este a trimite și nu a trimete.

  2. Adrian

    Varianta „a trimete” este un regionalism cu aer arhaic, la fel ca „a tremete”, „a tremite”, „a trămete”, „a trămite”. În prezent în limba literară este preferat „a trimite”, dar unii vorbitori continuă să-și folosească forma regională inclusiv cînd se exprimă literar. Nu e nici o problemă în asta. Norma de acum circa un secol era cu „a trimete”. Așadar forma asta nu-și „face apariția” acum, ci-și face mai degrabă dispariția.

    Andreea Brîndușoiu, a insista că verbul e așa și nu așa este o atitudine tipică a gramaticii normative, care nu este o gramatică științifică. Adevărata știință a limbii, lingvistica, este cea descriptivă, care observă tot ce există, fără să facă judecăți de valoare de tipul corect-greșit. Da, în majoritatea scrierilor îngrijite apare „a trimite”. Asta nu înseamnă că „a trimete” n-ar exista. Simplul fapt că îl întîlnim din cînd în cînd înseamnă că există.

Lasă un comentariu